Porlammin kotiseutumuseo esittää:

Vanhat Valokuvat Valkokankaalla perjantaina 1.3.2013
klo 18 alkaen Porlammin yläkoulun ja lukion auditoriossa

Valokuvan kuvaaminen ja esittäminen ovat muuttuneet valtavasti viime vuosikymmenten aikana. Nykypäivänä jokainen lapsikin voi ottaa kymmeniä, jopa satoja kuvia digikameralla tai yhä useammin myös kännykällä. Kuvia voi ottaa, poistaa ja muokata – sen kummemmin miettimättä tai suunnittelematta. Sata vuotta sitten jokainen kuva oli pitkän harkinnan tulos. Kuvaa varten laittauduttiin ja poseerattiin hyvinkin tarkasti. Valokuva oli aarre, jota esiteltiin muille ylpeydellä ja säilytettiin huolellisesti. Nykypäivänä kuvat ovat yhä useammin vain bittejä muistikortilla tai tietokoneen kovalevyillä eikä kuvia useinkaan enää säilytetä paperilla albumissa.

1240mPorlammin kotiseutumuseolla on laaja kokoelma lasinegatiiveja, repronegatiiveja, diapositiiveja, postikorttikuvia ja muita valokuvia. Osittain valokuvat ovat samoja, mutta eri muodoissa.  Kokoelman helmen muodostavat 780 lasinegatiivia, jotka Juho Pessala kuvasi 1910-luvun alusta lähes kuolemaansa asti vuoteen 1955. Määrä on vain pieni osa siitä määrästä, jonka Juho Pessala aikoinaan kuvasi. Suurin osa negatiiveista on tuhoutunut Pessalan työtilan katon romahtaessa. Suuren ja arvokkaan työn teki Kalle Sistola, jonka ansiosta osa lasinegatiiveista saatiin pelastettua museolle työtilan raunioista. Lisälahjoituksena saatiin v. 2010 Juhon tyttären mieheltä 40 lasinegatiivia. Museo on myös onnistunut kokoamaan kyläläisiltä paljon postikorttikokoisia positiivikuvia tuhoutuneista negatiiveista. Lasinegatiivien lisäksi museon kokoelmassa on satoja muita Porlammilta otettuja ja lahjoituksena saatuja valokuvia ja negatiiveja.

Valokuvien ja negatiivien arvo on onneksi ymmärretty ajoissa ja niitä on alettu1002m systemaattisesti siirtää sähköiseen muotoon. Valokuvien lajitteluun, digitalisointiin sekä arkistointiin on käytetty satoja vapaaehtoisten työtunteja. Kaikesta huolimatta pienen museon on mahdotonta suoriutua urakasta yksin ja taas kerran meillä on ollut onnea.  Valokuvakokoelma on katsottu niin arvokkaaksi, että Museovirasto on myöntänyt sen digitalisointiin rahoitusta 1820myhteensä n. 7 000 euroa. Rahoituksen turviin työhön on voitu palkata oma työntekijä kahtena viime kesänä.   Museovirasto on myös opastanut vanhojen valokuvien ja negatiivien oikeaoppiseen digitalisointiin. Jokaisesta kuvasta on olemassa alkuperäinen raakakopio, mutta myös hieman siistimpi versio, jossa pahimpia naarmuja ja roskia on poistettu.  Jokainen digitalisoitu kuva on luokiteltava ja siihen on liitettävä tarvittavat asiasanat, jotta kuvakokoelman hallinnointi olisi helpompaa. Tämä työ on vielä kesken, mutta se jatkuu vapaaehtoisten voimin. Näiden kuvien avulla Porlammilaisten ja siinä sivussa myös naapurikylien ja –kuntien historiaa on voitu siirtää digitaaliseen muotoon jo n. 3 000 kuvan verran. Työn tuloksena museolla onkin kattava kuvaus suomalaisesta elämästä viime vuosisadalta.

2074Nyt näihin valokuviin on mahdollista päästä tutustumaan. Porlammin Kotiseutumuseo järjestää Vanhojen Valokuvien katsomistilaisuuden Porlammin yläkoulun ja lukion auditoriossa perjantaina 1.3. klo 18.00 alkaen.  Auditoriossa kuvat voidaan heijastaa valkokankaalle, jotta kaikki halukkaat pääsevät niihin paremmin tutustumaan, tunnistamaan ja kommentoimaan. Tilaisuuteen kaikki ovat tervetulleita.  Ennen tilaisuuden alkua klo 17.30 lähtien  järjestetään kahvitarjoilu Porlammin Kotiseutumuseon 70-vuotisen historian kunniaksi. 1600m

Tapahtumasta voi kysyä lisää osoitteesta museo@porlammi.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *