Kylä

Porlammin kylä sijaitsee Lapinjärvellä, Itä-Uudellamaalla. Kylässä on noin 600 vakituista asukasta sekä runsaasti vapaa-ajan asukkaita.

Kylästä löytyvät: baari, kirjasto, kotiseutumuseo, seuratalo, liikuntasali ja kuntosali. Kylässä toimii alakoulu (luokat 0-6). Pienet lapset hoidetaan kylän omassa ryhmäperhepäivähoitokodissa.

Kylä sijaitsee vehmaassa jokimaisemassa. Koskenkylänjoki eli Pernajanjoki virtaa halki kylän. Maisemassa on suuria vaihteluita: laajoja peltoja, suuria metsiä ja huiman jyrkkiä kallioita. Osaksi Porlammilla sijaitseva Pyhäjärvi on keskisyvyydeltään Suomen syvin järvi.

Porlammilta on matkaa Helsinkiin noin 100 km, Porvooseen, Kouvolaan, Mäntsälään ja Lahteen noin 50 km, Loviisaan 35 km ja Orimattilaan 30 km. Katso sijainti kartalta.

Täällä on mm. meijeri, tilitoimisto, jalkahoitola, kampaamo,   höyläämö ja kappeli.

Kylässä on monta virkeää yhdistystä ja monipuolista harrastustoimintaa. Porlammilla voi harrastaa monenmoista, liikunnasta teatteriin ja kalliokiipeilystä kudontaan. Kaunis luonto houkuttelee ulkoilemaan, samoilemaan, marjastamaan, sienestämään, metsästämään ja kalastamaan.

Porlammin kylä on kuuluisa hyvästä yhteishengestään, tarmokkuudestaan ja omapäisyydestään. Toivotamme kaikki uudet asukkaat sydämellisesti tervetulleiksi!
Meillä on hyvä kylä.

Tiesitkö että:

 1. Porlammilla on UNESCOn maailmanperintökohde, Struven ketjun mittauspiste.
 2. Hilda Käkikoski, yksi ensimmäisen eduskunnan kansanedustajista, on kotoisin kylästä. Kylällä on Hilda Käkikoskelle pystytetty patsas ja hänen mukaansa nimetty Hilda Käkikosken koulu.
 3. Etelä-Suomen ainoa osuusmeijeri POM tekee maan parasta emmentaljuustoa.
 4. Porlammin kartanossa on Highland-karjaa eli ”otsatukkalehmiä”.

 

Asuminen

Porlammilla asutaan maatiloilla, omakotitaloissa ja rivitaloissa. Keskikylällä on tiiviimpää asutusta, muualla talot sijaitsevat väljästi maalaismaisemassa.

Vuokra-asunnot

Lapinjärven kunnalla on vuokra-asuntoja rivitaloissa keskikylällä. Tiedustelut Lapinjärven kunnantoimistosta puhelin 019 – 510860.

Porlammin osuusmeijerillä on myös vuokra-asuntoja. Tiedustelut tj Kari Ollikainen, puh. 019 521 4221.

Myös yksityisten vuokra-asuntoja on silloin tällöin tarjolla.

Tontit

 

Lapinjärven kunnalla on myytävänä tontteja Porlammilla. 

Vanhoja taloja ja rivitaloasuntoja tulee myyntiin tasaiseen tahtiin. Helpoimmin ne löytyvät osoitteesta oikotie.fi.

Asukkaiden palvelut

Porlammin kylästä löytyvät peruspalvelut.

  • Alle kouluikäiset lapset voivat päästä päivähoitoon ryhmäperhepäivähoitokotiin, joka sijaitsee kylän keskustassa.
  • Piakkoin entisen Herttakrouvin toimitiloihin avataan elintarvikekioski josta voi ostaa elintarvikkeita, virvokkeita ja pientä syötävää.
  • Lapinjärven terveystalolla on terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotto. Muita terveydenhoitopalveluita saa Loviisasta ja iltaisin/viikonloppuisin Porvoosta.
  • Lapinjärven suomalainen seurakunta pitää Porlammilla lastenkerhoa.  Pyhäjärven rannalla järjestetään saunailtoja. Vuosittain järjestetään kylän kinkerit ja joulun tallihartaus.
  • Porlammin sivukirjasto on auki kolme kertaa viikossa. Lainausvalikoima on laaja. Kaikki uutuudet saa Porlammin kirjastosta luettavakseen nopeasti. Kaukolainaus mahdollistaa sen, että mitä ei ole – tilataan.
  • Liikuntasalissa on urheiluseurojen ja kansalaisopiston järjestämää liikuntaa. Viime vuosina siellä on harrastettu ainakin lentopalloa, salibandya, yleisurheilua, kuntojumppaa ja lavista. Salista voi myös varata vuoroja omaan käyttöön. Liikuntasalin kyljessä on  kuntosali Pamaus Porlammi, joka on avoinna vuoden jokaisena päivänä klo 6-22. Kesällä voi käydä uimassa Pyhäjärven uimarannalla tai joen rannassa. Kylästä löytyy pururata, tenniskenttä , urheilukenttä ja beachvolleykenttä. Talviaikaan tarjolla on jääkiekkokaukalo, luistinrata ja hiihtolatuja.
  • Kansalaisopisto ja monet yhdistykset järjestävät harrastustoimintaa. Viime vuosina Porlammilla on kokoonnuttu liikunnan lisäksi ainakin  kutomaan, kokkaamaan, keskustelemaan historiasta ja kulttuurista, tekemään puutöitä, askartelemaan, ompelemaan ja huovuttamaan. Kylän oma harrastajateatteriryhmä tekee joka vuosi näytelmiä, jotka esitetään seuratalolla iltamissa.
 • Yhdistysten ja seurojen toimintaa on esitelty tarkemmin otsikon Yhdistykset alla.

Historia

Hannu Huvinen on julkaissut kaksi artikkelia, jotka käsittelevät Porlammin kylän lähihistoriaa:

Porlammi 2005-2010 

Porlammin historiasta voi lukea seuraavista kirjoista:
 
Huvinen Hannu: Porlammin kirja (myynnissä Porlammin kotiseutumuseolla)
Korhonen Mikael, Kuvaja Christer: Lapinjärven historia, kaksi kieltä – yksi kunta (kirjaa voi lainata kirjastosta)
 
Porlammin kotiseutumuseon sivuilta löytyy myös paljon mielenkiintoista luettavaa ja katseltavaa.