Torilla tavataan – tänäkin kesänä

Niin monesta yhteydestä tuttu sanonta ”Torilla tavataan” sopii loistavasti myös Porlammille. Torilla järjestetään tapahtumia ja tavataan tuttuja tai istutaan iltaa Tarmon mökissä. Torille kokoonnutaan myös lauantaina 6.7.2013,  runon ja suven päivänä, Porlammin kyläpäiville. Tuttuun tapaan tapahtumasta löytyy aina hyvää ohjelmaa ja mukavaa seuraa syömisiä unohtamatta.  Torilla järjestetään myös elokuun 10. päivä  ” Tuo tullessas, vie mennessäs” –tapahtuma. Torille voi silloin tuoda käyttökelpoista ja hyväkuntoista tavaraa kiertoon. Mitään ei tarvitse viedä vaikka tavaraa toisikin. Samoin mitään ei tarvitse tuoda vaikka jotain tavaraa veisikin pois.

Porlammilla myös liikutaan ahkerasti.  Kylän jalkapallojoukkue Porlammi United kohtasi voittajan viime vuoden puulaakisarjassa, mutta tänä vuonna on varmasti  revanssin paikka. Monen vuoden tauon jälkeen aloitetaan myös pesäpalloharjoitukset perjantaisin (alkavat 24.5 klo 18.30) urheilukentällä.  Harjoittelu onkin tarpeen, koska perjantaina 5.7 on haastepesäpallo-ottelu Myrskylän Kartanonmäkeä vastaan. Tapahtumaan odotetaan paitsi pelaajia myös innokkaita kannustajia kummaltakin puolelta rajaa. Viime vuonna vietettiin aivan uskomattoman hienoja Pyryn 80-vuotisjuhlia. Onnistummekohan me tänä vuonna luomaan yhtä mahtavan tunnelman? Iloa, naurua, itsensä ylittämistä ja upeita urheilusuorituksia vauvasta vaariin. Ainakin meidän kannattaa yrittää. Pyryn kisat pidetään tänä vuonna lauantaina 17.8 urheilukentällä. Kisoja odottaessa voi  katsoa kuvia viimevuotisista kisoista kuvagalleriasta.

DSC_3003Porlammi  on erinomainen kohde myös luontomatkailijalle. Kirkonkylältä tullessa on lähes pakko pysähtyä ihailemaan maisemia Koivalonmäen kohdalla. Mäen päällä seisoessa tuntee olevansa mieluummin Vaara-Suomessa kuin Etelä-Suomen pienessä kylässä. Porlammille laskeudutaan kuin laaksoon, korkeat kalliot ympäröivät kylää lähes joka suunnalta. Minne tahansa kalliolle kiipeääkin huikaisevat näkymät salpaavat katsojan hengen.  Ei olekaan ihme, että Porlammi on riippuliitäjien ja kalliokiipeilijöiden suosiossa. Suuret kalliot kätkevät myös monia aarteita. Mäyräkallio piilottaa sisäänsä luolan, joka on lähes yksiön kokoinen.  Pyhäjärven luota Porlammilta löytyy Unescon maailmanperintökohteen, Struven ketjun,  mittauspiste. Itse  perintökohde on vaatimaton reikä kalliossa, mutta hienot näkymät Pyhäjärvelle korvaavat kiipeilijän vaivat. Pyhäjärven rannalla voi myös käydä uimassa. Viime kesänä uimaranta ympäristöineen kunnostettiin talkoovoimin. Kyläyhdistys järjestää vuosittain retkiä ja vaelluksia Porlammin maisemiin. Lauantaina 8.6 retki suuntautuu Mäyräkalliolle (RETKI PERUTTU). Syysvaelluksen paikka on vielä avoin.

Porlammilla ei ole harvinaista nähdä kesäisin 50 tai  jopa 100 moottoripyöräilijää kerralla. Tiet, joita me asukkaat usein manaamme, ovat moottoripyöräilijän unelma. Porlammi on juuri sopivan kaukana ja lähellä tehdä muutaman tunnin moottoripyörämatka Kouvolasta, Lahdesta, Porvoosta tai jopa Helsingistä. Toivottavasti mahdollisimman moni motoristi20130513_065837 pysähtyisi nauttimaan myös Tarmon ja Hertan palveluista. Jos ei omista moottoripyörää, niin tavallisella pyörälläkin pääsee loistavasti tutustumaan maisemiin ja mäkiin. Jos on mahdollista saada käyttöön kanootti, tarjoaa Koskenkylänjoki unohtumattoman melontaretken maalaismaisemassa. Porlammilta pääsee melomalla aina merelle saakka, kanoottia tosin joutuu muutaman kerran kantamaan.

Sirenin talomuseo
Sirenin talomuseo

Porlammilla on myös hyvä mahdollisuus tutustua historiaan. Makasiinin alue pajoineen ja autotalleineen on perinteinen maaseutumuseokohde. Sirenin talomuseossa on kuin aika olisi pysähtynyt viime vuosisadalle. Talo näyttää siltä, että siellä ihan oikeasti joku vielä asuisi. Porlammin koulumuseo sijaitsee Porlammin vanhassa koulurakennuksessa (rak. 1872), jossa aistii  entisajan koulun hengen kateedereineen, liitutauluineen ja harmooneineen. Rihvelitaulut ja 1800-luvun pulpetti tuoleineen luovat tunnelmaa. Nämä kaikki museot ovat auki tänä vuonna kesäsunnuntaisin. Makasiini koko kesän, Sirenin talomuseo ja koulumuseo heinäkuussa. Tarkemmat aukioloajat on nähtävissä Museon omilta nettisivuilta.

Tätä kaikkea löytyy Porlammin kylästä, Lapinjärveltä. Vaikka Porlammi on kooltaan pieni, se on sydämeltään suuri. Tervetuloa viihtymään Porlammin kesässä, läheltä tai kaukaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *