LÄMPÖÄ LÄHELTÄ – PORLAMMIN UIMAHALLIA TARVITAAN

Lapinjärvellä harkitaan Porlammin uimahallin sulkemista. Syynä ovat hallin korkeat toimintakulut ja edessä oleva välttämätön remontti. Valtuusto kokoontuu pohtimaan asiaa iltakouluunsa 30.8. ja tekee päätöksen asiasta 19.9. Allekirjoittaneet yhdistykset vetoavat päättäjiin, että uimahalli saisi jatkaa toimintaansa korjausten jälkeen mahdollisimman pian.  

Uimahalli on todellinen monitoimitalo. Siellä hoidetaan sekä henkistä että fyysistä terveyttä, tutustutaan kanssaihmisiin, jutellaan, nauretaan, väitellään, verkostoidutaan. Uimahalli, jos mikä, edistää yhteisöllisyyttä. Sinne saa tulla jokainen vauvasta vaariin. Uimahallissa ei aina tarvita varsinaista liikunnanohjausta, riittää kun sauna on lämmin, altaassa vettä, valvoja valppaana ja lipunmyyjä kassalla. Halli tarjoaa oivan paikan myös ohjatulle vesijumpalle tai uimakoululle. Vesiliikunnan terveysvaikutukset ovat hyvin tiedossa, ja vesiliikunta sopii myös monille, joille muut liikuntamuodot ovat hankalia. Nivelvaivaiset, ylipainoiset, leikkauksesta tai tapaturmasta toipuvat ja monet muut voivat turvallisesti liikkua pehmeässä vesiympäristössä.

Porlammin uimahallissa oli 12 413 käyntiä vuonna 2010. Vuonna 2011 halli aukesi syyskaudella poikkeuksellisen myöhään ja käyntejä oli ”vain” 8 364. Tiedot käyntimääristä on saatu kunnanjohtaja Christian Sjöstrandilta. Käyntikertojen suuri määrä puhuu selvää kieltä siitä, kuinka tärkeä paikka Porlammin uimahalli alueen asukkaille on.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallin toimintakulut ovat 150 000 euroa vuodessa. Summa tuntuu käsittämättömän suurelta, kun halli on avoinna vain noin yhdeksän kuukautta vuodessa. Palkkoihin ei varmasti paljon kulu, suurin menoerä taitaa olla lämmitys. Eikö kannattaisi katsoa, miten pian valmistuva Porlammin kaukolämpölaitos vaikuttaa kustannuksiin? Kun lämpölaitos joka tapauksessa tehdään, tuntuisi hullulta sulkea uimahalli juuri nyt. Korjausten on laskettu maksavan minimissään 64 000 euroa. Tuo summa säästyy, kun uimahalli on syksyn ajan kiinni. Tammikuussa voidaan jo lämmittää uuden lämpölaitoksen avulla.

Onko Porlammin uimahallia muistettu markkinoida riittävästi?

Kunnan kotisivuilta tietoa hallin olemassaolosta saa etsiä aika monen otsikon takaa. Uimahalli on pieni ja kodikas, se voisi houkutella lisää kävijöitä, jos markkinointia esimerkiksi paikallislehdissä lisättäisiin. Onko hallin käyttö riittävän tehokasta? Voisiko käyttäjiksi houkutella päiväsaikaan muitakin ryhmiä kuin koululaiset ja eläkeläiset?

Onko kaikki kivet käännetty? Voisiko naapurikunnilta pyytää tukea kustannuksiin? Entäpä EU – löytyisikö sieltä tukea? Voisiko RAY antaa varoja kansalaisten toimintakykyä ylläpitävään ja sairauksia ennaltaehkäisevään toimintaan? Entä jos pääsylipun hintaa hieman korotetaan? Eikö kunnallisveroa korotettaessa pyritty siihen, että palvelutasoa ei tarvitse laskea?

Vähäinen seikka ei ole se, miten lapinjärveläisten koululaisten liikuntamahdollisuudet heikkenevät. Uinnin opetus kuuluu opetussuunnitelmaan koko peruskoulun ajan. Jos uimahalli suljetaan, Lapinjärven alakoululaiset täytyy viedä muualle uimaan monta kertaa lukuvuodessa, yläkoululaisten uinnin opetus muuttunee lähes mahdottomaksi. Uimahalli on ollut yläkoulun liikunnanopetukselle tärkeä tila myös kaksi kertaa vuodessa toistuvien, liikuntasalissa pidettävien ylioppilaskirjoitusten ajan. Lapinjärven kunnalle lienee tärkeää, että Myrskylän koululaiset ja osa orimattilalaisista tulevat edelleen Porlammille kouluun. Hyvät liikuntamahdollisuudet ovat tärkeä asia koulua valittaessa.

Sivarit käyvät säännöllisesti uimassa. Eläkeläisryhmiä on käynyt Askolasta ja Orimattilan Artjärven kaupunginosasta. Valkon ja Wellamon kansalaisopistojen ryhmät ovat käyttäneet uimahallia ohjattuun vesijumppaan. Pukkilan, Artjärven ja Lapinjärven lapset ovat päässeet kesäisin uimakouluun Porlammille.

Me tarvitsemme tähän kuntaan uimahallin. Meillä on hyvin vähän valttikortteja, kun kilpailemme asukkaista muiden kuntien kanssa. Oma uimahalli, lasten hyvä uimataito ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet voisivat olla juuri se pieni mukava asia, joka erottaa Lapinjärven muista kunnista. Lämpöä läheltä, sitä löytyy uimahallista sekä saunasta että hyvästä seurasta. Ihmiset tarvitsevat kohtaamispaikkoja myös maaseudulla. Hyvät valtuutetut: lykätkää päätöstä uimahallin sulkemisesta ja katsotaan miten uusi Porlammin kaukolämpölaitos vaikuttaa toimintakuluihin.

Folkhälsan Lappträsk
MLL Lapinjärvi
Lapinjärven kulttuuriyhdistys LaKu ry
Lapinjärven Liekki ry 
Porlammin Pyry 
Lapinjärven Martat
Porlammin Martat
Pukaron Martat
Porlammin VPK
Porlammin kyläyhdistys 

——————————–

Kirjoitus julkaistaan lähipäivinä useissa alueen paikallislehdissä. Kirjoittajana on Pia-Leena Salo Porlammin Kyläyhdistyksen pyynnöstä.

One thought on “LÄMPÖÄ LÄHELTÄ – PORLAMMIN UIMAHALLIA TARVITAAN

 1. Kiitos kirjoituksesta Pia-Leena.
  Kyläyhdistyksen puheenjohtajana ja Lapinjärven kunnanvaltuuston puheenjohtajana olen ehdottomasti uimahallin säilyttämisen kannalla. Olen ollut paljon yhteydessä useisiin tahoihin ja tiedustellut erilaisia toimintamalleja ja rahoitusmahdollisuuksia.
  Joka paikasta on tullut kannustavaa palautetta siitä, että yritetään säilyttää uimahalli.
  Nyt on tärkeää, että saamme tarvittavat rahat tähän korjaukseen ja uimahalli avattua, jonka jälkeen voimme aloittaa aktiivisen etsimisen uusista rahoitus- ja toimintamahdollisuuksista.
  Toivon, että kunnan päättäjät sekä virkamiehet miettivät uimahallin tärkeyttä.
  Terveisin
  Aino Villikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *