Kyläkokouksen antia

Porlammin kyläkokous pidettiin keskiviikkoiltana taitotalolla. Paikalle oli ilahduttavasti saapunut lähes 40 kyläläistä. Kahvitarjoilun ja Hilda Käkikosken koulun oppilaiden esityksen jälkeen aloitettiin asiaohjelma. Kyläkokouksen vieraana oli kunnanjohtaja Christian Sjöstrand, Itä-Uudenmaan Kylät  ry:n hankekoordinaattori Li-Marie Santala sekä Sally Armbrecht Ystäväympyrästä.  

Viimevuotisen pessimismin sijaan kunnanjohtajalla oli tänä vuonna lähes pelkästään hyviä uutisia. Vuoden 2012 kunnan tilinpäätös on valmistunut ja ennakkoarvioinneista poiketen kunnan tulos oli suorastaan erinomainen.  1,2 miljoonan ylijäämään vaikuttivat ennen kaikkea terveydenhuollossa säästyneet rahat, sivistystoiminnan budjetin alitus sekä Lapinjärven koulutuskeskuksen rahastosiirto. Aikaisempien vuosien positiivisten tulosten vuoksi Lapinjärvi kestääkin suhteellisen hyvin talousarvioissa ennustetut huonommat vuodet lähitulevaisuudessa.

Porlammilla kun oltiin, uimahallin kohtalo puhututti runsaasti yleisöä. Uimahallin remontin siirtymistä tai kokonaan perumista on vaikea ymmärtää kylässä, jossa uimahallia pidetään ennaltaehkäisevänä terveyttä ja hyvinvointia ylläpitävänä tekijänä. Uimahallin korjausvaihtoehdot ovat nyt teknisen johtajan selvityksen alla. Korjauspäätös saadaan toivottavasti vielä kevään aikana. Kyläyhdistys osoitti tilaisuudessa myös valmiutensa yhteistyöhön uimahallin ylläpidossa ja kehittämisessä.

Kolmas runsaasti keskustelua herättänyt aihe oli mahdollinen kuntaliitos. Halusimme tai emme, nykyinen hallitus ajaa taloudellisilla päätöksillä kuntia yhä suurempiin kokonaisuuksiin. Vaikka Lapinjärvi on monen maakunnan rajalla, käytännössä kuntaselvitykset tulevat olemaan Itä-Uudellemaalle päin. Sipoon kunnanhallitus on heittänyt peliin ensimmäisen pallon ja pyytänyt kuntia mukaan selvitystyöhön yhdestä suuresta Itä-Uudenmaan kunnasta. Tämä kunta muodostaisi myös luontevan SOTE-alueen ja vaikuttaisi positiivisesti Porvoon sairaalaan tulevaisuuteen. Lähteekö Lapinjärvi mukaan tähän kuntaselvityksen päätetään kunnanvaltuustossa toukokuun alussa. Samanaikaisesti kunnalla voi olla meneillään muita selvityksiä esimerkiksi Loviisan tai Porvoon kanssa.

Sally Armbrecht kertoi mm. 18.5. Lukkarinpuistossa pidettävästä We Love Lapinjärvi –tapahtumasta. Tapahtumaan on tervetulleita kaikki kunnan yhdistykset esittelemään omaa toimintaansa. Seuraava palaveri tapahtumasta pidetään Lapinjärven Teboililla 29.4. klo 17. Tapahtumasta sekä Lähellä on tilaa –hankkeesta löytyy lisätietoja We Love Lapinjarvi –nettisivuilta.

Hankekoordinaattori Li-Marie Santala selvitti kyläläisille kuntasopimuksellisuushanketta Itä-Uudellamaalla. Hankkeessa luodaan uusia yhteistyömuotoja kuntien ja kyläyhdistysten välille paikallisten palveluiden kehittämiseksi ja säilyttämiseksi.   Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on parantaa kylien eri yhdistysten tietoa ja taitoa vastata tuleviin muutoksiin sekä vahvistaa kylien omaa paikallista identiteettiä. Tarkempi hankesuunnitelma on luettavissa www.itukylät.fi

Kyläkokous on osoittanut tarpeellisuutena kyläläisten keskustelutapahtumana. Toivottavasti voimme viimeistään ensi keväänä kokoontua pohtimaan yhdessä kylää koskevia asioita. Suora kontakti kunnanjohtoon edes kerran vuodessa on myös merkittävä asia. Yksi olennainen kysymys jäi kuitenkin kunnanjohtajalta kysymättä. Pitääkö kyläyhdistyksen todellakin maksaa vuokraa taitotalosta, jossa pidetyssä tilaisuudessa kunnanjohtaja antaa vuosittaisen katsauksen kunnan tilasta ja tulevaisuudesta?

2 thoughts on “Kyläkokouksen antia

  1. Hyvin kirjoitettu juttu! Valitettavasti en voinut jäädä kokoukseen, joten olen suusanallisen ja kirjoitetun informaation varassa. Tämä on kyllä hyvä ja jäsennelty tiivistelmä.

  2. Hyvä Mirja! Jos joskus kyllästyt nykyiseen työhösi, voit siirtyä toimittajaksi. Kirjoitat niin ihanan selkeästi ja helposti. Voisiko tästä tehdä pienen jutun Lovariin? Sama teksti kuin kotisivuilla ja joku kuva?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *