Tapahtumat

 

Perjantaina 5.5.2023 klo 9:00 on  kotiseutumuseon TALKOOT

Siivotaan, haravoidaan ja poistetaan aluskasvillisuutta, työskennellään sisällä ja ulkona. Tapaamme Makasiinilla. Omat haravat tai muut työkalut (vesurit, sahat, vasarat) mukaan. Pölynimuri on museon puolesta. Kaikki museoasioista kiinnostuneet tervetulleita. Työt tehtyä paistetaan nuotiolla  makkaraa.  

Hilda Käkikosken koulun IV luokka kävi ma. 15.5.2023 tutustumassa museoon opettajansa Essi Rantapään johdolla.

Laukkunäyttely pidettiin Lapinjärven Pääkirjastossa 2020

Vanhojen valokuvien näyttely pidettiin Koulumuseolla elokuussa 2020 ja se saavutti huomattavan suosion; peräti 88 kävijää tutustui valokuviin.

Valokuvan kuvaaminen ja esittäminen ovat muuttuneet valtavasti viime vuosikymmenten aikana. Nykypäivänä jokainen lapsikin voi ottaa kymmeniä, jopa satoja kuvia digikameralla tai yhä useammin myös kännykällä. Kuvia voi ottaa, poistaa ja muokata – sen kummemmin miettimättä tai suunnittelematta. Sata vuotta sitten jokainen kuva oli pitkän sommittelun ja harkinnan tulos. Kuvaa varten laittauduttiin ja poseerattiin hyvinkin tarkasti. Valokuva oli aarre, jota esiteltiin muille ylpeydellä ja säilytettiin huolellisesti. Nykypäivänä kuvat ovat yhä useammin vain bittejä muistikortilla tai tietokoneen kovalevyillä eikä kuvia useinkaan enää säilytetä paperilla albumissa.

Porlammin kotiseutumuseolla on laaja kokoelma lasinegatiiveja, repronegatiiveja, diapositiiveja, postikorttikuvia ja muita valokuvia. Osittain valokuvat ovat samoja, mutta eri muodoissa.  Kokoelman helmen muodostavat 780 lasinegatiivia, jotka Juho Pessala kuvasi 1910-luvun alusta lähes kuolemaansa asti vuoteen 1955. Määrä on vain pieni osa siitä määrästä, jonka Juho Pessala aikoinaan kuvasi. Suurin osa negatiiveista on tuhoutunut Pessalan työtilan katon romahtaessa. Suuren ja arvokkaan työn teki Kalle Sistola, jonka ansiosta osa lasinegatiiveista saatiin pelastettua museolle työtilan raunioista.

Lisälahjoituksena saatiin v. 2010 Juhon tyttären mieheltä 40 lasinegatiivia. Museo on myös onnistunut kokoamaan kyläläisiltä paljon postikorttikokoisia positiivikuvia tuhoutuneista negatiiveista. Lasinegatiivien lisäksi museon kokoelmassa on satoja muita Porlammilta otettuja ja lahjoituksena saatuja valokuvia ja negatiiveja. Valokuvien ja negatiivien arvo on onneksi ymmärretty ajoissa ja niitä on alettu systemaattisesti siirtää sähköiseen muotoon. Valokuvien lajitteluun, digitalisointiin sekä arkistointiin on käytetty satoja vapaaehtoisten työtunteja.

Valokuvakokoelma on katsottu niin arvokkaaksi, että Museovirasto on myöntänyt sen digitalisointiin rahoitusta yhteensä n. 7 000 euroa. Rahoituksen turviin työhön on voitu palkata oma työntekijä kahtena viime kesänä.   Museovirasto on myös opastanut vanhojen valokuvien ja negatiivien oikeaoppiseen digitalisointiin. Jokaisesta kuvasta on olemassa alkuperäinen raakakopio, mutta myös hieman siistimpi versio, jossa pahimpia naarmuja ja roskia on poistettu.  Jokainen digitalisoitu kuva on luokiteltava ja siihen on liitettävä tarvittavat asiasanat, jotta kuvakokoelman hallinnointi olisi helpompaa. Tämä työ on vielä kesken, mutta se jatkuu vapaaehtoisten voimin. Näiden kuvien avulla Porlammilaisten ja siinä sivussa myös naapurikylien ja –kuntien historiaa on voitu siirtää digitaaliseen muotoon jo n. 3 000 kuvan verran. Työn tuloksena museolla onkin kattava kuvaus suomalaisesta elämästä viime vuosisadalta.

Miehiä lautataapeleitten päällä
Miehiä lautataapeleitten päällä

TAPAHTUI 70V SITTEN…

Loviisan Sanomissa oli n. puolen sivun juttu, mutta tässsä vain otsake
Loviisan Sanomissa oli n. puolen sivun juttu, mutta tässsä vain otsake

Museomme vihittiin käyttöön 25.7.1943. Samana päivänä oli kaksi eri juhlaa, päiväjuhla ja iltajuhla.Juhlat oli täkeä osa kaikkea toimintaa. Loviisan sanomissa kerrotiin laveasti juhlien ohjemasta, museon tarkoitusperästä ja hankinnoista.

Museo oli rakennettu Soihtulan yläkerran toiseen huoneeseen, jota oli käytety lähinnä pieniin kokoontumisiin.

Nykyään museollamme on 7 rakennusta ja koulumuseon tila, yli 2000 esinettä ja n. 2500 digitoitua   valokuvaa,  ei niinkään juhlia, mutta tapahtumia ja näyttelyitä on riittänyt.

Tapahtumista voi kysyä lisää osoitteesta museo@porlammi.fi