Historia

Kylän historian kirjoittaminen kotisivuille on vielä työn alla. Odotellessa voi lukea mainiota Lapinjärven historian kirjaa tai Porlammin kirjaa, jotka ovat lainattavissa kuntamme kirjastoissa. Mottomme olkoon: Historia on jo eletty, tulevaisuus on meidän – tehkäämme tänään huomisen historiaa.

Porlammin kuuluisin nainen kautta aikojen on Hilda Käkikoski (1864-1912). Syntymänimeltään hän oli Hilda Sjöström, mutta jo nuorena neitona hän muutti sukunimensä synnyinpaikkansa mukaan Käkikoskeksi. Hänen kotipaikkaansa tuntema kunnioitus ja arvostus on saanut myöhemmin porlammilaiset taas kunnioittamaan Hilda Käkikoskea perustamalla kylälle hänen nimeään kantavan alakoulun.

Porlammin peruskoulun alaluokilla on tänäpäivänäkin ilo kantaa Hilda Käkikosken nimeä. Tämän lisäksi Porlammin vanhimman koulun kukkulalla komeilee Etelä-Hämeen nuorisoseuraväen vuonna 1940 pystyttämä Hilda Käkikosken patsas. Patsaan jalustasta löytyvät Hilda Käkikosken omat sanat ”Nouskaa, matkamme määrä näkyy. Se on korkealla, mutta siellä on kirkas olla.”

Hilda Käkikoski oli vaatimattoman sepän tytär, joka lannistumattomalla innolla hankki itsellensä sivistystä koulujen penkeiltä aina yliopisto-opintoihin asti. Hän valmistui opettajaksi toimien nuorten kasvattajana Helsingissä. Hänen sydämensä paloi kuitenkin kaiken kansan sivistykselle. Hän toimi aktiivina kansalaisopistotyössä ja Suomen Naisyhdistyksessä. Hilda Käkikoski vaikutti myös ensimmäisten naisten joukossa kansanedustajana läpivieden mm. aloitteen kouluruokailusta.

Porlammin historiasta voi lukea seuraavista kirjoista:

Huvinen Hannu: Porlammin kirja (myynnissä Porlammin kotiseutumuseolla)

Korhonen Mikael, Kuvaja Christer: Lapinjärven historia, kaksi kieltä – yksi kuva (kirjaa voi lainata kirjastosta)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *